diumenge, 12 de maig del 2019

1984


Image result for 1984 HARPER
War is peace. Freedom is slavery. Ignorance is strength. Les tres consignes de la Ingsoc (English socialism) que governa Oceania, un de les tres parts en les que consisteix el món distòpic que imagina George Orwell l'any 1984. El partit controla la població a partir dels ministeris de la veritat, de la pau, de l'abundància i de l'amor, sota l'atenta mirada del gran germà (big brother). Vaig comprar aquest llibre l'estiu passat a un aeroport de Canadà aprofitant una oferta de dos per un (el que m'interessa és un llibre de ciències que no ve al cas) i no estava massa segur de que me'l llegís mai. És una lectura que recomano. El llibre és una crítica directa al comunisme de l'època (el llibre es va escriure a les acaballes de la segona guerra mundial) com ja ho era la satírica 'Animal Farm' del mateix autor. No obstant, és a la vegada una crítica a tots els règims totalitaristes i no cal donar-hi massa voltes per descobrir-hi conductes perfectament reconeixibles en la societat actual. En aquest sentit, i col·locada en el context on va ser escrita, la novel·la és una obra mestra. En el sentit narratiu, la novel·la podria aspirar a més. Els personatges, a estones, se'm fan un pèl simples, poc treballats. Donat el context de la història, és possible que, en part, sigui intencionat i l'autor vulgui que els personatges no donin més de sí. Tot i l'esforç que l'autor fa per imaginar i donar coherència a la distòpia que ens presenta (donant-nos fins i tot una explicació detallada del Newspeak, l'idioma que es vol imposar a Oceania, en l'apèndix del llibre) jo hagués volgut encara més context del món que ens planteja. Li reconec, però, que la tercera part del llibre està molt ben treballada, s'hi hagués pogut recrear encara més però troba un final que em convenç i m'agrada. En definitiva, crec que es tracta d'una obra mestra tot i que no la puc posar a l'alçada d'altres llibres d'aquest calat.

Actualització (11/06/2019): He trobat un article interessant que comenta una novel·la que fa poc que ha sortit i tracta sobre la biografia de Orwell i els seus últims dies escrivint 1984: 'The Ministry of Truth" de Dorian Lynskey. L'article no perd la oportunitat de comentar la novel·la i la interpretació que se'n pot fer actualment. Com no pot ser d'una altra manera, Trump rep de valent. Us deixo aquí l'enllaç:

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2019/07/1984-george-orwell/590638/

2 comentaris:

  1. Ha passat molts anys des que vaig llegir aquest llibre, em queda un record vague... és per això que he anat al meu súperexcel de llibres (un dia n'he de fer una entrada per parlar-ne... és el meu tresor preciòssssss) i he vist que el vaig llegir el 2002 i li vaig posar un Notable. Estic d'acord en què li falta profunditat a la història i els personatges. Per part meva, com que llegeixo molta Sci-fi, em vaig trobar que molt del que m'explicava ja ho havia llegit. És el que passa quan llegeixes un llibre trencador en el seu temps després de llegir molts altres llibres que han tret idees d'aquest primer gran llibre... Pensant amb el temps li segueixo posant la mateixa nota
    Per cert, comentes el llibre de Animal Farm. També l'he llegit i em passa una cosa curiosa amb aquest: El vaig donar d'aprovat justet en el seu moment, però si penso ara en ell, li donaria més bona nota, de fet l'equipararia al 1984. La crítica política que fa el llibre és brutal, i es manté totalment vigent. Altre cop veig clarament la importància del moment en què es llegeix el llibre a l'hora de decidir la crítica.

    ResponElimina
  2. He deixat una actualització de la ressenya, per si vols llegir sobre la novel·la en el context actual. Tens raó que 1984 s'ha explotat i usat tant que és molt difícil arribar 'verge' a llegir la novel·la. El que s'exposa en part ho sabem o ens ho han venut en un altre format.

    ResponElimina