divendres, 3 de maig del 2019

El mapa del tiempo


Image result for el mapa del tiempo

"Wells tuvo que agachar la cabeza para evitar dedicarle al empresario una mirada de solidaridad. Sus palabras le habían hecho recordar la milagrosa cadena de acontecimientos que lo había depositado a él en los amorosos brazos de la literatura, salvándolo de la mediocridad a la que había intentado condenarlo su menos amantísima madre. Y había sido su talento para el manejo de la lengua, aquella habilidad que le había sido concedida sin pedirla, la que lo había eximido de tener que buscarle un sentido a su existencia, rescatándolo del camino por donde transitaban aquellos que desconocían con qué finalidad habían nacido, aquellos que solo podían experimentar esa felicidad convencional y atávica que encierran los placeres cotidianos, como una copa de buen vino o las caricias de una mujer complaciente. Entre aquellas sombras prescindibles habría caminado, sí, sin sospechar siquiera que esa anhelada plenitud apenas entrevista en sus raptos de melancolía se hallaba ovillada en las teclas de una máquina de escribir, esperando que la desenrollase."

Aquesta novel·la la vaig llegir per recomanació de l'Albert. Gràcies, m'ha agradat molt! :-) Es tracta de tres històries amb un personatge en comú, el profílic escriptor anglès, H.G. Wells i un tema conductor: els viatges en el temps. Amb el teló de fons de l'anglaterra victoriana, Palma munta tres històries fictícies que porten al lector a revisar els assassinats de Jack el destripador, viure una història romàntica a través del temps i una aventura amb H.G. Wells, Bram Stocker i Henry James. Palma narra explícitament, comunicant-se constantment amb el lector, seduint-lo i enganxant-lo amb les seves històries i la seva prosa eloqüent. No es tracta, però, només d'una obra entretinguda sinó que convida a la reflexió. La qualifico d'excel·lent.

5 comentaris:

  1. A comentar:
    -És una trilogia! En tots els llibres l'eix vertebrador és H.C.Wells i cada llibre agafa una novela de Wells com a base (la màquina del temps el primer, la guerra dels mons el segon, l'home invisible el tercer).
    El segon el trobo igual de bo que el primer, però d'un registre diferent, és més fosc i més sci-fi. El tercer, tot i que està bé, potser és el més fluixet.
    - L'atmòsfera que dona, la sensació que t'enreden, imprevisibilitat constant, el frikisme dels personatges que hi surten i com se'ls estima l'autor.. es troba al meu top ten dels últims 10 anys de lectura
    - Menció especial a un tema: Ningú coneix aquest autor, una llàstima. Menys ken follets i més recerca d'autors desconeguts per potenciar-los i donar-los a conèixer

    ResponElimina
  2. Uix que me n'oblido. Títols:
    2n llibre: El mapa del cielo
    3er llibre: El mapa del caos

    ResponElimina
  3. Palma li fa tot un homenatge al que --diuen-- és un dels pares de la ciència ficció! He pensat que ho voldries comentar tu que és una triologia, doncs si no és per tu no ho sabria! A internet coincideixen amb el teu criteri, almenys parcialment, diuen que el segon no és tan bo però que és un molt bon llibre. De Wells m'he llegit només l'home invisible (de fet, diria que està comentat en aquest blog) però això em dóna una excusa per llegir-me la guerra dels móns abans de llegir la segona part :-) Per cert, la meva mare em va regalar 'El Mapa del Tiempo', no sense llegir-se'l ella abans de donar-me'l :-) :-) Així que he aprofitat el dia de la mare d'enguany com excusa i li he regalat 'El Mapa del Cielo'... ja tinc qui me'l deixi ;-)

    Estic d'acord amb tu que hi ha autors molt sobrevalorats, Follet és un exemple, però n'hi ha molts més. Follet és de les més grans decepcions personals, he passat per moltes novel·les seves que hagués pogut evitar. Un dia podríem fer un post sobre això. Autors que tenen 1 (o 1/2) llibre bo però que han tret una traca de llibres aprofitant la tirada d'un sol bestseller.

    ResponElimina
  4. Jeje... Jo també li vaig donar a mon pare perquè se'ls llegís.
    Sobre el segon llibre: El problema és el canvi de registre i l'expectativa. Si esperes un llibre del mateix estil no t'agradarà. El primer conte que hi ha, per exemple, és una història de terror. Que al sr wells i el seu mon el segueix tractant amb el mateix tacte, però canvia la forma d'afrontar les històries. Sóc molt vague, ho sé, però fem ressenyes lliures de spoilers... quan l'hagis llegit farem uns comentaris amb un "alerta spoilers!" I llestos.

    ResponElimina
  5. :-) D'acord! M'agrada la idea! --però ja t'aviso que tardaré un temps perquè tinc uns quants llibres a la cua. Vaig pel 30% del 1984.

    ResponElimina